risotto al salmone

Risotto al salmone

Ingrediënten: 1,5 liter  kippenbouillon, scheut olijfolie,  1 teentje knoflook, 1 gesnipperde ui, ½ stengel bleekselderij, 1 citroenschil, scheut witte wijn, 300 gr risottorijst, 1 eetl roomboter, 200 gram zalmsnippers, 50 gram verse dille, zout en verse peper.

Bereiding:  Verwarm de kippenbouillon. Pel de knoflook. Snipper de ui en snijd de bleekselderij in even kleine stukjes. Verhit olie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, de bleekselderij toe en pers de knoflook boven de pan uit. Rasp de schil van de citroen boven de pan. Bak het geheel glazig.  Voeg de risottorijst toe en laat dit ca. 2 minuten roosteren. Blus de warme risotto af met een scheut witte wijn. Laat de wijn verdampen. Voeg twee soeplepels warme bouillon toe. Voeg zodra de bouillon vrijwel geheel door de rijst is geabsorbeerd, eenzelfde hoeveelheid kokende bouillon toe en blijf de rijst met de pollepel bewegen in de pan. Ga door met roeren en bouillon toevoegen tot de risotto goed* is. Voeg snel de zalmsnippers toe en spul takjes van de dille en voeg deze toe.

Haal de pan van het vuur, voeg de roomboter toe, leg een deksel op de pan en laat dit 3 minuten staan. De smaken mengen zich nu.

* wanneer is de risotto goed? Het gaat erom dat de rijst zowel A. beetgaar is, al dente, als B. een juiste vochtigheid heeft. A: Proef regelmatig enkele rijstkorrels. De rijstkorrel moet nog duidelijk herkenbaar zijn maar als je op een droge binnenkant stuit, is het duidelijk nog niet gaar genoeg en ga je nog even verder met roeren en bouillon toevoegen. B. Gedurende de gehele bereiding wordt vocht opgenomen en verdampt vocht. Pas na 15 – 20 minuten wordt het belangrijk niet teveel vocht toe te voegen, zodat je zodra de rijstkorrel goed is, je niet teveel vocht moet wegwerken. Als je de massa met een houten lepel naar de zijkant van de pan kunt schuiven, zonder dat het er droog uit ziet, is de consistentie goed.

Buon appetito!

Getagd op:                    

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: