risotto

Risotto ai funghi porcini e zucchini

Ingrediënten: 50 gram gedroogde funghi, een halve courgette, 100 gram kastanjechampignons, evt. gecombineerd met andere paddenstoelen, 2 eetl fijn gesneden lente-ui, 2 tenen knoflook, zwarte peperkorrels, zout, olijfolie, 200 gr risottorijst, 3 bouillonblokjes (champignon- of groentebouillon),75 gr Parmezaanse kaas, 1 eetl roomboter.
Voorbereiding: Leg de gedroogde funghi in een bakje koud water, zodat het vocht kan worden opgezogen. Was de courgettes en maak de champignons schoon. Snijd beide in blokjes. Snipper de knofklook-teentjes.
Bereiding: Maak de bouillon met 1,5 liter water. Smoor in een lage pan de lente-uitjes en voeg de gesnipperde knoflook toe, roer de rijst er gedurende ca. 1 minuut doorheen, tot de rijst glazig ziet. Voeg twee soeplepels met kokende bouillon toe. Voeg zodra de bouillon vrijwel geheel door de rijst is geabsorbeerd, eenzelfde hoeveelheid kokende bouillon toe en blijf de rijst met de pollepel bewegen in de pan. Ga door met roeren en bouillon toevoegen tot de risotto een duidelijke consistentie heeft. De bouillon hoeft niet op.
Verwarm tegelijkertijd een bakpan en voeg olijfolie toe. Bak daar eerst de courgettes en voeg na 10 minuten de champignons en de geweekte funghi toe (indien nodig grote stukken kleiner snijden). Het overgebleven vocht van de funghi voeg je aan de risotto toe.
Let tegelijkertijd op de risotto. Na ca. 15 min voeg je steeds minder grote hoeveelheden bouillon toe. Het gaat erom dat de rijst zowel beetgaar is, al dente, als de risotto niet te vochtig. Proef regelmatig enkele rijstkorrels. De rijstkorrel moet nog duidelijk herkenbaar zijn en het geheel voldoende consistent. Als je de massa met een houten lepel naar de zijkant van de pan kunt schuiven is de consistentie goed. Voeg zout en versgemalen naar smaak peper toe.
Haal de pan van het vuur, voeg Parmezaanse kaas en de roomboter toe en blijf goed roeren tot de kaas en de boter zijn gesmolten en de risotto een romige binding krijgt. Controleer of aanvullen zout en versgemalen peper nodig is en voeg evt toe.
Laat de risotto 1 min. rusten in een gesloten pan en serveer in voorverwarmde diepe borden.

Getagd op:                        

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: