Risotto agli asparagi verdi e taleggio

Ingrediënten:

250 gr groene asperges,  2 eetl fijn gesneden lente-ui, 1 fijngesneden  teen knoflook, zwarte peperkorrels, zout, olijfolie, 160 gr risottorijst, 6 dl groente bouillon, 50 gr taleggio (korst verwijderen), 1 eetl roomboter.

Bereiding:

Verwijder de onderste 2 cm van de asperges, snijd ze in stukken van zo’n 4 cm en kook ze met een beetje zout (niet te) gaar in ongeveer 3 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. Verwarm de groente bouillon en snijd de taleggio in kleine blokjes. Smoor in een lage pan de lente-uitjes en knoflook in de olijfolie, roer de rijst er doorheen, gedurende ca. 1 minuut, tot de rijst glazig ziet. Voeg twee soeplepels kokende bouillon toe. Voeg zodra de bouillon vrijwel geheel door de rijst is geabsorbeerd, eenzelfde hoeveelheid kokende bouillon toe en blijf de rijst met de pollepel bewegen in de pan. Ga door met roeren en bouillon toevoegen tot de risotto een duidelijke consistentie heeft. Let erop na ca. 15 min steeds minder grote hoeveelheden bouillon toe te voegen. Het gaat erom dat de rijst zowel beetgaar is, al dente, als de risotto niet te vochtig. Proef regelmatig enkele rijstkorrels. De rijstkorrel moet nog duidelijk herkenbaar zijn en het geheel voldoende consistent. Als je de massa met een houten lepel naar de zijkant van de pan kunt schuiven is de consistentie goed. Voeg de uitgelekte asperges toe en roer voorzichtig door.

Haal de pan van het vuur af, voeg de taleggio en de roomboter toe en blijf goed, maar voorzichtig, roeren tot de kaas en de boter zijn gesmolten en de risotto een romige binding krijgt. Breng definitief op smaak met zout en versgemalen peper. Laat de risotto 1 min rusten in een gesloten pan en serveer in voorverwarmde diepe borden.

Je kunt dit gerecht ook maken met witte asperges. In dat geval moeten zij eerst worden geschild en 10 tot 13 minuten worden gekookt.

Getagd op:                

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: