nonna luigia
Nonna Luigia

Eten is liefde

Een bezoek aan mijn familie zonder dat er wordt gegeten is geen echt bezoek. Dat moet niet te vaak voorkomen want dan word ik snel uitgenodigd om te komen éten. Uit mijn jeugd herinner ik mij de bezoeken aan mijn Italiaanse nonno en nonna (opa en oma) in Enschede maar al te goed.

Lido di Venezia

Mijn nonno en nonna zijn in 1928 vanuit Lido di Venezia naar Nederland gekomen, op zoek naar werk. Nonno kon al snel aan de slag als terrazzowerker en nonna zorgde voor het gezin met zes kinderen.

Italiaanse ingrediënten waren in die tijd nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Ik kan mij herinneren, maar dat was toch echt al in de jaren 70, dat ik samen met mijn vader en nonno naar Italiaanse vrienden van hen ging om daar pasta en Italiaanse wijn te kopen. Deze vrienden importeerden dit zelf en hadden een grote voorraad van allerlei Italiaanse ingrediënten in hun garage. Hierdoor kon mijn nonna eindelijk ook in Nederland haar Italiaanse gerechten bereiden.

‘Mangia, mangia!’

Nonna stond vaak de hele middag in de keuken en bereidde met alle zorg en liefde de (avond)maaltijd. En tijdens het eten spraken wij ook weer over eten; namelijk over wat we de volgende dag zouden gaan eten. Nonna spoorde ons dan aan om niet te praten; ‘mangia, mangia!’ en te genieten van waar zij toch al haar aandacht aan had gegeven. Als kind gingen wij tijdens onze bezoeken aan nonno en nonna dan ook direct aan de wijn, weliswaar aangelengd met water, maar toch…

Ook de eerste bezoeken aan mijn familie in het verre Italië waarbij we met zijn allen – voor mijn gevoel de hele dag – buiten, aan een lange tafel zaten te eten, staan in mijn geheugen gegrift.

De maaltijd was en is voor mij nog steeds het belangrijkste moment van de dag en de zelf bereide maaltijd is een belangrijke vorm van liefde.

Deze achtergrond is voor mij de basis geweest voor Castafiore. Wij willen onze gasten graag laten genieten van de sfeer van Italië en de heerlijke gerechten die de Italiaanse keuken biedt.

Call Now ButtonTelefonisch reserveren